България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ВМРО настоява да се вземат незабавни мерки за опазване на жп линията в кв. "Факултета"

Карлос Контрера призова компетентните органи да поемат отговорност

24.04.2017 | 09:09 Редактор: Василена Василева
ВМРО настоява да се вземат незабавни мерки за опазване на жп линията в кв.

Незаконните постройки на ромите в столичния квартал "Факултета" около жп линията са опасни и трябва да бъдат съборени. Това коментира общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че от двете страни на линията има скатове, върху които има построени незаконни къщи. Значителна част от канализацията на други незаконни постройки е заустена в жп линията. Хвърлят и камъни по влака, допълни той.

Контрера подчерта, че държавата е тази, която трябва да пази и да гарантира нормалната експлоатация на ЖП линията в столичния квартал "Факултета", което на практика обаче не се случва.

В последните няколко години този въпрос е повдиган многократно, но от Столична община заявяват, че не могат да се справят с проблема, коментира още Контрера.

По думите му има поне четири институции, които могат да участват в решението на казуса. На първо място той посочи Национална компания "Железопътна инфраструктура" и Министерството на транспорта.

"Това е държавна собственост, а железниците са част от националната политика", каза той.

МВР, общината и представителите на столичния общински съвет са другите отговорни органи, които трябва да предприемат мерки за справяне с проблема с незаконните постройки около жп линията в квартал "Факултета", допълни Карлос Контрера пред Bulgaria ON AIR.

"Основен проблем са незаконните скатовете, построените от двете страни на линията. Има риск да се свлекат огромни земни маси", каза той.

Жителите на квартала обаче твърдят, че незаконните постройки са премахнати и искат да бъдат взети мерки за изграждането на подпорна стена, тъй като свлачището се увеличава. Категорични са също така, че инциденти във "Факултета" няма и цитираните случаи са единични.