България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жители на кв. "Факултета" блокираха жп линията за Перник

Причината е свличащата се земна маса до къщите им

16.03.2017 | 10:08 Редактор: Иван Берберов
Жители на кв.

Жители на столичния квартал "Факултета" блокираха жп линията за Перник, в близост до свличаща се земна маса.

Проблемът в квартала е от близо две години. Живущите там искат да се изгради подпорна стена, за да спре свличането на улица, непосредствено до жп линията, тъй като е опасно както за живущите, така и за преминаващите с влак пътници. Те се оплакаха, че проблемът със свличането на земната маса ги е оставил без ток и вода.

През януари е внесен проект във ведомствената комисия за изграждането на подпорна стена, но все още се чака решението ѝ, за да се отпуснат пари за изграждането на подпорната стена.

"През последните няколко години "Железопътна инфраструктура" инвестира във въпросния участък 2 670 000 лв. Причината за свличането е канализация, която тече по откоса. При подходящи метеорологични условия след няколко дни ще започнем работа по изграждане на временни подпори", сподели инженер Парван Рахталиев от "Железопътна инфраструктура".

Живущите в кв. "Факултета" казаха пред Bulgaria ON AIR, че за сега няма да блокират железопътната линия, но ако веднага не се почне работа по решаване на проблема, ще възобновят протеста си.

В предаването "България сутрин" Петко Асенов от Национален център за развитие на ромите също коментира темата. Той каза, че исканията към държавните институции е да се задвижи процедурата по изграждането на подпорната стена. 

"Проектът е готов преди още няколко месеца. Чакаме да дойдат парите отнякъде", обясни гостът в студиото на Лора Инджова.

Друг проблем за свличането е струпването на боклук в близост до жп линията. Асенов се обяви против блокадата на линията на живущите в близост до свлачището. 

"Не може няколко човека да вземат решение и да блокират участъка. Не може няколко човека да създават такова напрежение", настоя Асенов.