България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Трайков: Ясните изисквания са ключът към преговорите с "Газпром"

Имаме уникален шанс да не преговаряме лично с енергийния доставчик, посочи политикът от "Нова република" пред Bulgaria ON AIR

21.04.2017 | 09:20 Редактор: Иван Берберов
Трайков: Ясните изисквания са ключът към преговорите с "Газпром"

Европейската комисия каза, че е установила в резултат на доминиращото положение на "Газпром" в 8 страни, сред които и ние, че тези страни са плащали значително по-високи цени за газа. Ние трябва да искаме тези надплатени цени да бъдат включени като отстъпка от това, което ще плащаме оттук нататък. 

Това заяви Трайчо Трайков от "Нова република" в студиото на "България сутрин".

Второто нещо, което трябва да изискаме в преговорите с "Газпром", добави Трайков, е механизмът за реферирането на тези цени към западноевропейските да даде шанс на нашите индустриални предприятия да бъдат конкурентни. 

"Формулата за приравняване на цените изобщо не е засегната в предложенията на "Газпром". Те не казват, че ще отворят договора за предоговаряне, защото знаят, че ако това стане, ще участва и Европейската комисия", посочи Трайчо Трайков пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента имаме уникален шанс да не преговаряме лично с "Газпром", а преговорите да преминат през Европейската комисия. Той допълни, че за да се направи ясна преценка за изискванията към енергийния доставчик, трябва позицията на служебното правителство да стане достатъчно публична и да достигне бизнеса.

"При едно добро договаряне и изготвяне на ясни изисквания, има реален шанс за намаляване на цената на газа", обясни политикът.

Вижте още!