Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трайчо Трайков: България да не приема сегашните условия на "Газпром"

Страната трябва да иска компенсация за минали надплащания за доставките на газ, настоява той

19.04.2017 | 21:34 Редактор: Мария Аладжова
Трайчо Трайков: България да не приема сегашните условия на

Държавата трябва час по-скоро да даде отговор на офертата на "Газпром" за новите цени. Това коментира в "Денят ON AIR" Трайчо Трайков от "Нова Република". 

"За да може България да изгради солидна позиция, е необходимо да се ангажират и политически, и професионално с експертиза всички, които имат възможност. Очаквам, че бъдещите управляващи ще разгледат сериозно темата, започвайки още от утре и очаквам това наистина да се случи", подчерта той. 

По думите му най-важният въпрос с цените, които България плаща за доставките на газ, е начинът, по който те се изчисляват.

В новите договори от руското дружество поставят срок на ангажиментите си - 8 години. На всеки две години от договора България има право да иска преразглеждане на цената, ако тя значително се отклонява от бенчмарка за Германия, Франция, Италия или континенталните хъбове за газ.

Според Трайчо Трайков обаче това не е достатъчно:

"Самата комисия констатира в заключенията си, че поради антипазарните практики, България години наред е плащала значително завишени цени. Искаме платеното да ни го сметнете като бъдеща отстъпка от цената. Ако приемем предложенията на "Газпром" такива, каквито са, ние се отказваме от правото да искаме компенсации за миналото надплащане, защото там се казва, че ако приемем тези предложения, нямаме право да искаме други неща, които не са в този документ".