Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Теменужка Петкова: Трябва да има диверсификация на енергийните източници

Когато има конкуренция, цената се определя от пазара, а не от монополиста, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър пред Bulgaria ON AIR

20.04.2017 | 20:06 Редактор: Иван Берберов
Теменужка Петкова: Трябва да има диверсификация на енергийните източници

Трябва да бъдат анализирани предложенията на Газпром и да се изготвят конкретни искове към Европейската комисия, за да може максимално да се оптимизират клаузите в договора за цената на газа и да се защитят българските енергийни интереси.

Това каза бившият енергиен министър Теменужка Петкова, по настоящем депутат от ГЕРБ в студиото на "Денят ON AIR". И допълни, че когато има конкуренция, цената се определя от пазара, а не от монополиста.

"Трябва да се постигне диверсификация на енергийните източници", заяви депутатът от ГЕРБ.

Тя сподели, че служебният премиер професор Огнян Герджиков е поканил Бойко Борисов, Делян Добрев и нея на среща, в която да обсъдят детайлите и вижданията на Служебното правителство за предложенията на Газпром и нашите изисквания.

"Работа на служебното правителство е да изготви анализ на предложенията на енергийния доставчик. Ние от ГЕРБ сме готови за дебат. Изключително важна е темата за газа. Това е въпроса на въпросите: каква ще е доставната цена на газа", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Акцентът на разговора се измести към очакваната нова директива от Европа за ограничаване на емисиите от въглищните централи.

"Въглищните централи не могат да бъдат определени като бъдещето на енергийния сектор. Ние ще направим всичко възможно целият този процес да премине постепенно и съгласно нормите", обясни Петкова.

Вижте още!