България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Демографската катастрофа води до подмяна на населението в България!

Българският ген ще се асимилира в огромния свят, алармира социалният антрополог Харалан Александров от ефира на Bulgaria ON AIR

13.04.2017 | 08:46 Редактор: Тодор Петров
Демографската катастрофа води до подмяна на населението в България!

Демографската катастрофа ще доведе до подмяна на населението у нас, а българският ген няма да изчезне, но ще бъде асимилиран в огромния свят. За това предупреди в "България сутрин" социалният антрополог Харалан Александров след тревожната статистика на НСИ, че населението ни намалява с над 50 хил. души годишно.

По думите му ще се смени съставът на населението, тъй като България е изключително привлекателна за хора от Турция, Украйна и Русия.

"Явно ни е по-трудно да приемем население от арабския свят. Предпочитаме светли хора, които говорят славянски езици. Когато младите хора отидат да живеят в уредено общество, те започват да раждат по 2-3 деца. За съжаление, по-образованите хора у нас имат по-малко деца", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Харалан Александров посочи, че най-рано умират хората във Видинска област, а най-дълго живеят в Софийска. Застарялото население остава в бедните райони, докато младите отиват в големите градове.

"Крайно време е да се разтревожим сериозно и да вземем мерки. Въпросът е да не станем културно малцинство. Просто ще има все повече българи, които ще бъдат по-мургави или по-руси и синеоки", каза още социалният антрополог.

Математикът проф. Михаил Константинов предупреди, че това е ускорително влошаващ се проблем. Той отчете, че първо трябва да направим нула, да минем през минимума и да започнем да катерим, за да спрем процеса на изчезване.

"В най-добрия случай това ще изисква 20-30, може би и 50 години. Произвеждаме неграмотно население в удивително големи размери. България губи млади хора, затова се увеличава и смъртността. Тук остават само възрастни хора", посочи проф. Константинов, според когото все пак страната ни е едно от най-добрите места за живеене по почти всички показатели.

Той е на мнение, че трябва да се работи за привличането на образовани българи, които живеят в чужбина, като им се предложат много добри условия у нас. 

"Отваряне на България към българите, които живеят извън страната. Навън става много страшно и това работи за нас", заключи той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Вижте видео с целия разговор по темата: