България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите са на 68-о място по здраве в света

Д-р Таня Андреева и проф. д-р Младен Григоров твърдят, че проблемът на здравеопазването не е само в парите

23.03.2017 | 10:29 Редактор: Луиза Божинова
Българите са на 68-о място по здраве в света

Изследване отреди на България 68-о място сред 163 държави по здраве на населението. Най-здравите хора в света са италианците, а македонците и албанците са по-напред от нас в изследването.

Бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева и проф. д-р Младен Григоров, завеждащ Клиниката по кардиология във II МБАЛ в София, коментираха темата в предаването "България сутрин".

Според д-р Андреева мястото ни в класацията е логично. Тя посочи, че всяко едно правителство заявява готовност за промяна, но тя най-често се свежда до говорене за финанси.

"Проблемът на системата не са финансите, а че трябва много правилно да се структурират задачите, за да постигнем едно добро качество на живот на хората", поясни бившият министър. Според д-р Андреева страната е изоставила профилактиката.

"Трябва да има ясно насочени профилактични програми към децата", настоя тя.

Проф. д-р Младен Григоров се съгласи с нея, че въпросът не е само в парите в здравеопазването. "Те, че са малко, са малко, но и тези, които ги има, текат и то много здраво", каза той.

Проф. д-р Григоров даде пример с болница в Монтана, в която има отделение за инвазивна кардиология, която се занимава със съвременното лечение на инфаркта.

"Пациентите се возят от Лом до Враца, прескачайки Монтана. От Монтана до Враца. Защо? Много ясно - защото сме търговци и финансовият проблем под масата е на лице", коментира той.

Проф. д-р Григоров цитира проучване на проф. Мария Миланова, ръководител на кардиологията в "Пирогов", върху 860 инфаркта, постъпили в столичната болница.

"Времето от началото на болката до приключване на процедурата е 26 часа за мъжете и 38 часа за жените. Това е убийство!", подчерта проф. д-р Григоров. 

Той поясни, че нито една власт не се сети досега, че трябва както при пожарникарите, така и при спешната медицина, екипите да спят на терен. 

"А ние събираме с часове екипите", допълни той.

Вижте във видеото продължението на разговора: