България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Калфин: Не се отказвам от родната политика

Несправедливо ще е, ако само минималната пенсия се увеличи, заяви той пред Bulgaria ON AIR

12.04.2017 | 09:10 Редактор: Иван Берберов
Калфин: Не се отказвам от родната политика

Ако само минималната пенсия се повиши, това ще е страшно несправедливо към хората, които са се осигурявали - техните пенсии ще станат равни на тези, които не са плащали осигуровките си, заяви Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

На въпрос дали ще се откаже от родната политика поради новото му назначение като съветник на еврокомисар Калфин каза, че винаги е работел в интерес на държавата си.

"Винаги съм работил за страната си. Това назначение не означава, че ставам част от администрацията на Брюксел. С новата си позиция не се отказвам от българската политика", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че най-вероятната причина за забавянето на излъчване на еврокомисар от наша страна са разногласия между партиите.

"Защо се бави излъчването на кандидат за еврокомисар? Вероятно е въпрос на партийни битки. Еврокомисарят е много силен инструмент на една държава", твърди политикът. 

Според Калфин единствената възможна конфигурация за правителство е ГЕРБ в коалиция с "Обединени патриоти". 

"ГЕРБ са в по-тежка ситуация от предишната конфигурация на Народното събрание. За тях има само една възможна конфигурация сега -  Патриотите", посочи той в студиото на "България сутрин".

Гостът се надява чрез преговорите между двете партии да се стигне до стабилно правителство.

"Надявам се да има стабилно правителство. Нови избори само ще разклатят стабилността на държавата", сподели Калфин.

Вижте още!