ГЕРБ и Патриотите се разбраха за минималната пенсия

Засега обаче не е ясно какъв ще е размерът ѝ

11.04.2017 | 13:29 Редактор: Мария Аладжова
ГЕРБ и Патриотите се разбраха за минималната пенсия

РБ и Обединените патриоти постигнаха пълно съгласие за размера на минималните пенсии. Това обявиха заместникът на Борисов Цветан Цветанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов след поредния кръг преговори за ново правителство.

Размерът на пенсиите бе основният препъникамък в разговорите за съставяне на управляваща коалиция. Патриотите настояваха най-ниските пенсии да станат 300 лева.

Това бе тяхно предизборно обещание и настояване още от миналия мандат. Именно нежеланието на ГЕРБ да се съобразят с него стана една от причините ГЕРБ и Патриотите да влошат отношенията си в последните дни на предишното Народното събрание.

Нито Цветанов, нито Симеонов обаче съобщиха за какъв размер на пенсиите са постигнали съгласие. Мотивът и на двамата да не говорят с числа беше, че все още не е уточнена програмната стратегия на бъдещата власт в окончателния ѝ вид.

По-рано днес се появиха информации, че Патриотите са готови да отстъпят от искането си за 300 лева минимална пенсия и да свалят сумата на 200 лева. Цветанов и Симеонов обаче не коментираха това.

"До четвъртък ще продължим да работим и тогава най вероятно ще приключим с окончателния вид на управленската програма", каза Цветанов.

Преговорите между ГЕРБ и Патриотите продължават с детайлите по останалите секторни политики. Симеонов уточни, че в момента разговорите са върху приоритетите във външната политика.

В парламента остава и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който очаква среща с председателя на БСП Корнелия Нинова.