България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Боян Чуков: Атентаторът в Русия е замитал следи, често е сменял паспорта си

Експерти по сигурността търсиха причините за терористичната атака в Санкт Петербург

05.04.2017 | 10:03 Редактор: Жанета Нейкова
Боян Чуков: Атентаторът в Русия е замитал следи, често е сменял паспорта си

Зад терориста от метрото в Санкт Петербург стои една много сериозна и мощна организация, мъжът многократно е сменял паспорта си. Такъв документ се подменя, когато се замитат следи, обясни в студиото на "България сутрин" Боян Чуков, експерт по сигурност.

Според него светът скоро ще бъде свидетел на други подобни събития в Русия.

"Русия навлиза в период, когато отново ще има президентски избори. Този терористичен атентат се вписва в политическата стратегия на създаване на хаос и напрежение в Руската федерация", смята Чуков.

Христо Смоленов също коментира темата пред Bulgaria ON AIR и беше категоричен, че: Когато Доналд Тръмп заяви, че ще търси партньорството и стратегическото съдействие на Владимир Путин в борбата срещу "Ислямска държава" по света започнаха да се случват много странни неща.

Чуков е на мнение, че атентатите целят да прекъснат инициативата между двете страни и недопускане разгрома на ИДИЛ.

Смоленов включи към разговора и темата за атентата в Ню Йорк през 2001 година, като каза, че такива атаки се случват именно, когато има огромно нарастване на несигурността по икономически причини.

"В САЩ това беше криза, предизвикана от фармацевтичната индустрия, която бе на път да загуби 400 млрд. долара", заключи той.