България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атентатът в Санкт Петербург: Кой стои зад него?

Журналистите проф. Николай Радулов, Николай Кръстев и кореспондентът Игор Ленкин коментират темата пред Bulgaria ON AIR

04.04.2017 | 08:14 Редактор: Иван Берберов
Атентатът в Санкт Петербург:  Кой стои зад него?

Един от последните международни въпроси, които будят най-голям интерес, е кой стои зад терористичната атака в Санкт Петербург. 

Дали "Ислямска държава" е намесена и има ли конспиративен заговор от страна на руското правителство коментират експертът по сигурност професор Николай Радулов, журналистът Николай Кръстев и кореспондентът у нас от ИТАР-ТАСС Игор Ленкин в студиото на "България сутрин".

Гостите бяха единодушни и категорични, че става въпрос за организиран терористичен атентат. Според тях непосредствената намеса на "Ислямска държава" не е сигурна, но извършителите на покушението със сигурност са вдъхновени от посланията ѝ.

"Очевидно експлозията е в резултат от самовзривилото се лице. Става дума за терористичен акт. За извършителя има информация, че е наблюдаван от терористични организации. Може и да не се е свързал с "Ислямска държава" директно, но се е вдъхновил от посланията ѝ", обясни проф. Радулов пред Bulgaria ON AIR.

Попитани дали има заговор от страна на правителството в извършването на атентата с цел разсейване на обществото от антиправителствените протести, гостите отново бяха единодушни и отрекоха възможността за нещо подобно.

"Това е версия, но е на заден план. Подобен заговор не е възможен за Русия. Тя няма да пожертва собствените си хора, за да ги разсее от протестите", категоричен бе Ленкин.

А проф. Радулов допълни, че президентът на Русия Владимир Путин не е замесен в организирането на атентата.

"Путин се чувства достатъчно силен. Никой няма да се забърка в нещо подобно с риск за бъдещето си. Протестите нямат връзка с атентата", бе мнението му.

Във връзка с предалия се в полицията руснак, след като негова снимка е била разпространена от медиите, журналистът Николай Кръстев каза, че това се дължи на опит да се човекът да се спаси от "фалшивите новини".

"Никой не е защитен от изтичане на лична информация. Терористичният акт не е случайно събитие, той е подготвен. Има информационна подготовка. Дори подаване на фалшива информация към медиите, които да я разпространят и да разсейват и объркват, без те да искат", посочи Кръстев.

Според гостите, не се очаква значима промяна във вътрешнополитическия живот в Русия, тъй като хората са подготвяни какво да правят в случай на атентат. 

Вижте още във видеото: