Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В Русия живеят 21 млн. мюсюлмани и всички те са сунити, твърди експерт

Димитър Гърдев заяви пред Bulgaria ON AIR, че граждани на членки на бившия Съветски съюз най-често се включват към редиците на терористични групировки

04.04.2017 | 20:49 Редактор: Жанета Нейкова
В Русия живеят 21 млн. мюсюлмани и всички те са сунити, твърди експерт

Русия е втората по миграция държава в Европа - в нея има 11 млн. мигранти. Това я прави трета в света. На първо място е САЩ, а на второ Германия. В Русия живеят 21 млн. мюсюлмани и всички те са сунити. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност.

"Всички, които са в сектора на почистването, в ресторанти, магазини, всички те са хора от републики като Узбекистан, Киргизстан, Казахстан, Таджикистан", информира експертът.

Пред Bulgaria ON AIR Гърдев анализира мигрантския проблем в Русия, както и атентата в метрото на Санкт Петербург. 

"Атаката в Санкт Петербург е целенасочен, предварително замислен терористичен акт. Вече са налице достатъчно много данни за това. Категорично става въпрос за човек с киргизки произход, който има руски паспорт от 2011-2012 година", посочи той.

Експертът по международна сигурност твърди, че хората, които са граждани на членки на бившия Съветски съюз и централноазиатските републики и Кавказ са силно радикализирани. 

"Узбекистан, Киргизстан, дори Казахстан, Таджикистан - това са държави, където набирането на бойци за "Ислямска държава" за техните подразделения в Северен Афганистан са изключително много на брой!"

Като причини за многобройните бойци именно от тези страни, Димитър Гърдев отбеляза две основни:

"Първата е войната в Афганистан. В основата там беше задействана сунитската ислямистка терористична организация "Ал-Кайда", която започна радикализиране на местните племена. "Ислямска държава" в същността си преди няколко години се наричаше "Ал-Кайда в Ирак", твърди експертът.

Като втора причина за присъединяването на голям брой бойци от изброените по-горе държави, Гърдев заяви, че това е нищетата, бедността, липсата на светски инструментариум и капсулацията, която имат техните общности, което ги превръща в база, която в последствие попада в ръцете на такива "емисари" на крайния джихадитски ислямизъм.