България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дикме смята, че ГЕРБ+ДПС е работеща коалиция, но пречката е Доган

Напусналият ДПС политик призова от Bulgaria ON AIR за нормализиране на отношенията между България и Турция

04.04.2017 | 09:36 Редактор: Жанета Нейкова
Дикме смята, че ГЕРБ+ДПС е работеща коалиция, но пречката е Доган

Напусналият ДПС политик Мехмед Дикме заяви, че първата задача на новия ни външен министър е да потърси контакт с колегата си от Турция и двамата да работят за избистряне на отношенията между двете държави.

В студиото на "България сутрин" той коментира създалото се напрежение между България и южната ни съседка по време на изборите, когато патриотични формации блокираха границата и не позволиха на български изселници, натоварени в автобуси, да упражнят правото си на глас у нас.

Дикме коментира още и събитията в Турция, като посочи: "След Великден предстои референдум и резултатите от него са много важни. Те ще дадат отражение на Балканите, най-вероятно и на целия свят, защото Турция не е малка и незначителна държава. Тя е сила в Международната организация за военно сътрудничество (НАТО), която много разчита на турската територия по време на атаки в страните от Изтока", каза бившият министър на земеделието и горите пред Bulgaria ON AIR.

Мехмед Дикме изрази увереността си, че България ще има правителство до 1-2 седмици. Но, доколко ще е стабилно, остави под въпрос.

"Най-естественото е да се случи коалиция  между ГЕРБ и ДПС, но това няма как да стане, защото Движението за права и свободи се контролира еднолично от Ахмед Доган", твърди Дикме. 

Според него новите български управници трябва да покажат с действията си, че осъзнават какво може да се случи от някои техни непремерени изказвания и действия, за да не последва и в България атентата, който се случи вчера в Санкт Петербург.

"България също не е застрахована от терористична атака, защото сме много близо до страни, където се води война. На новото правителство му предстои една много тежка и отговорна задача да вземе най-правилните решения, за да съхрани спокойствието вътре в страната. Изграждането на оградата по турската граница едва ли е достатъчен фактор, за да спре бежанската вълна" заключи политикът.