България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Болници съдят НЗОК

Кой трябва да плати за закупуването на четците на пръстови отпечатъци, коментират д-р Дечо Дечев и д-р Николай Болтаджиев пред Bulgaria ON AIR

04.04.2017 | 09:01 Редактор: Иван Берберов
Болници съдят НЗОК

Кой трябва да заплати за четците за пръстови отпечатъци в болниците? Дори и парите да се намерят проблемите не спират. Десетки болници се подготвят да заведат искове срещу НЗОК, заради пръстовите идентификатори.

В студиото на "България сутрин" д-р Дечо Дечев, директор на УМБАЛ "Иван Рилски" и д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, дават оценката си за приложението и потребността от четците.

"Нашето сдружение заведе дело с цел защита на правата на здравеопазването. Спечелихме го, както виждате. Нататък стъпките са да помогнем на нашите членове с изготвянето на типови жалби, които да се разпращат към всички частни болници" посочи д-р Болтаджиев.

Друг проблем според гостите е, че четците за пръстови отпечатъци усложняват и забавят процеса по регистриране в болниците.

"Един от големите проблеми е, че чакането за регистрация и дерегистрация, чрез четците за отпечатъци, забавят много процеса. Понякога и повече от това да минеш през летището", посочи д-р Дечев пред Bulgaria ON AIR.

Гостите смятат, че здравната система и държавата трябва да разрешат проблемите с паралелния експорт на лекарства, като инсулин, към другите държави.

"Много трудно ще спрат течовете в здравеопазването, ако не се променят нещата. Има свръх администриране и монопол за преразпределяне на парите от бюджета. Всичко зависи от политиците", бе мнението на д-р Болтаджиев.

Вижте още във видеото: