България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Поскъпването на газа накара всичко останало да поскъпне

Шумът покрай скока в цените е чист популизъм, каза енергийният експерт Васил Филипов пред Bulgaria ON AIR

03.04.2017 | 08:49 Редактор: Иван Берберов
Поскъпването на газа накара всичко останало да поскъпне

Скокът на цената на синьото гориво се отрази на всички сектори в страната, единодушни бяха енергийният експерт Васил Филипов и председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "България сутрин".

"Първи април е начало на регулаторен период, който КЕВР регламентира. Няма нищо шокиращо в това поскъпване", заяви Велев.

А неговият събеседник добави, че засиленото коментиране на темата е популизъм от страна на властимащите.

"Повече от популизъм! Трябва да се спре с тази истерия около вдигането на цените на горивото. Политиците милионери трябва да са щастливи, че през януари КЕВР не вдигна цените с 13%, а само с 5", посочи Филипов пред Bulgaria ON AIR.

Според енергийния експерт, това поскъпване ще се отрази най-много върху бизнеса. 

"Газът се използва предимно от бизнеса, тъй като свърши периодът, в който се използва за отопление. Извън зимния период се използва за суровини и за продукция. Това означава, че ще трябва бизнесът да плати това поскъпване", даде мнението си той.

Васил Филипов сподели съмнения, че високата цена на газа у нас се дължи на формулата, по която я определяме при закупуването му от Русия. Според него има политици, които печелят от това определяне на цената.

"Някои политици живеят добре от тази по-скъпа формула, а България изнемогва. Цената на газа зависи от курса на долара и цената на петрола. Въпреки всичко това, у нас има много контролни институции, които безделничат или рекетьорстват", твърди той.

Председателят на АИБК каза, че не бива да очакваме протести и фалити от страна на бизнеса поради поскъпването. 

"Не се очакват протести, цената сега е същата като в Европа. Цената бе задържана, защото бяхме пред избори и беше зима", смята Васил Велев.

Председателят заяви, че от АИБК планират да предложат промени в законодателството, свързани с намаляване на цената на горивата.

"Мислим да предложим пакет от промени в законодателството, който ще бъде предложен на парламента с идея да се намали цената на газа и горивата", заключи той.

Вижте още във видеото: