България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политически анализатор: Половин България не гласува, системата се делегитимира

Имам чувството, че сме в София през 1994 година, каза доц. Валентин Вацев пред Bulgaria ON AIR

28.03.2017 | 10:14 Редактор: Луиза Божинова
Политически анализатор: Половин България не гласува, системата се делегитимира

Близо половин България не гласува. Системата се делегитимира, това не е криза на Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Това каза експертът по политически анализ и геополитика доц. Валентин Вацев в предаването "България сутрин". Той е на мнение, че стабилно правителство няма да има и вероятно лидерът на ГЕРБ ще прояви характер и ще направи кабинет с Патриотите.

"Имам чувството, че не сме в България през 2017 година, а в София през 1994 година, когато един оцъклен министър-председател обясняваше, че се бори с комунизма. Комунизмът беше умрял, но той се бореше с него", коментира доц. Вацев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. 

Експертът посочи, че сега Бойко Борисов, "който е напълно адекватен човек", също е решил да се бори с комунизма. 

"В отсъствието на комунизъм, борбата с него е много сладка", подчерта доц. Вацев.

По отношение на предсрочните парламентарни избори, той каза, че борбата е била за това, че отборът Б, левите социалисти, пожелаха да се вместят на мястото на отбора А. 

"БСП е втората системна партия, която пожела да заеме мястото на първата. Антиевропеизмът беше за пред хората. Нито един от основните политически играчи не си позволи критика на европейското статукво", посочи доц. Вацев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако една партия претендира да е лява, ще се познае първо по дълбоката й неприязън към всички видове плосък данък. "В този смисъл в България няма лява партия, защото всички са "за" плоския данък", поясни доц. Вацев.

Вторият базов белег, според него, е проектният характер на левите партии. 

"Но аз очевидно виждам как БСП няма образ на утрешния ден. Какво им е лявото тогава?", запита той.

Що се отнася до ГЕРБ, той каза, че партията на Бойко Борисов съвсем успява да бъде българският клон на глобалната евробюрокрация.

"Във всички други европейски страни има такива клонове и те живеят повече или по-малко успешно, нашите също не са безуспешни", заключи доц. Вацев.

Целия разговор вижте във видеото: