България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Най-големият кошмар е коалиция между ГЕРБ и БСП, смята политолог

Вероятно няма да се стигне до избори през септември, ако се излъчи правителство, каза Георги Харизанов пред Bulgaria ON AIR

28.03.2017 | 08:40 Редактор: Иван Берберов
Най-големият кошмар е коалиция между ГЕРБ и БСП, смята политолог

В студиото на "България сутрин" Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира кой е най-вероятният развой на събитията за след изборите.

"Най-големият кошмар за мен е коалиция между двете водещи сили. Прилошава ми от експертни правителства", коментира политологът.

Той определи евентуална коалиция между Патриотите и ГЕРБ като "не чак толкова проблемна" от гледна точка на Европа.

"Миналият мандат ГЕРБ и РБ имаха 107 представители в парламента, а в момента ГЕРБ и Патриотите имат мнозинство. Балансът в парламента се диктува от избирателите. Те решават дали националистите ще бъдат в парламента, респективно - в Европа. Но настроения против националистическата вълна в Европа безспорно има", сподели Харизанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него, ако все пак се състави правителство, вероятно няма да се стигне до избори през септември.

"Ако се излъчи правителство, нещата не са чак толкова страшни. Вероятно няма да се стигне до избори през есента", каза той.

Харизанов не отрече възможноста БСП да получат мандат за съставяне на кабинет, но допълни, че това е слабо вероятно.

"Вариант със сигурност има, все пак това е конституционна процедура. Слабо вероятно, но възможно", заяви Харизанов и допълни, че не би искал да се стига до коалиция между първите две водещи сили.

Вижте още във видеото: