България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

ГЕРБ + Патриотите - нестабилно, но сигурно управление

Ще има нови избори в началото на другата година, каза Иво Мирчев от "Да, България" пред Bulgaria ON AIR

28.03.2017 | 07:55 Редактор: Луиза Божинова
ГЕРБ + Патриотите - нестабилно, но сигурно управление

Предприемачът и член на "Да, България" Иво Мирчев коментира в предаването "България сутрин" какви са възможните конфигурации в парламента. Според него мнозинството вече е ясно. 

"Ако съберем ГЕРБ и Патриотите се получава едно сравнително нестабилно, но пък сигурно управление. Най-вероятно ГЕРБ ще си осигурят още няколко депутати от други парламентарни групи и мнозинство ще има. Целта ще бъде до председателството на Европейския съюз (ЕС) да има стабилно мнозинство", каза Мирчев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. 

Гостът добави, че ДПС пък е показало във времето, че помага на ГЕРБ, макар и негласно, в моменти, в които се приемат важни закони.

"Не очаквам стабилно управление в никакъв случай, моето мнение е, че ще има нови избори, може би в началото на другата година", допълни още Мирчев.

По думите му, парламентът е малко по-различен от това, което очаквахме и нито една от партиите, които са по-скоро вдясно, не влезе. "Много трудно е да се определи коя партия е дясна в момента. "Да, България" не влиза в тази категория, различава се от традиционното дясно", поясни той. 

Иво Мирчев допусна, че е възможно и БСП да направи правителство на малцинството, но левицата не е в кондиция за съставянето на такова. "Мисля, че ще се готви за следващо правителство, за да стане по-силна", прогнозира той.

По отношение на това, че Радан Кънев обвини "Да, България", че не са се обединили и нямат представители в 44-я парламент, Мирчев заяви, че не смята, че е логично лидер на една политическа сила да обвинява друга, особено такава, която е на десет седмици и за която е "най-нормалното да се яви на избори." 

"Ние вече сме политически инструмент, започваме да работим по секторни политики, както и много активна работа с хората и привличане към нашите цели. За десет седмици постигнахме един не лош резултат", заключи Иво Мирчев пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: