ЦИК: Пет партии влизат в парламента

Основният въпрос е кой с кого ще се коалира

27.03.2017 | 20:57 Редактор: Иван Берберов
ЦИК: Пет партии влизат в парламента

Пет партии в парламента. Това показват данните на ЦИК при 100% обработени протоколи от изборите. 

ГЕРБ получават с 5,45% по-голяма подкрепа от БСП при крайния резултат. На трето място са "Обединени патриоти", а на четвърто - "Движението за права и свободи". "Воля" е на пето място с 4.15%.

Под бариерата от 4-ри процента остават "Реформаторски блок - Глас народен", следвани от "Движение ДА България", които са на седмо място. Следват "Обединение ДОСТ", "Нова Република". 

Единствената партия, оставаща извън Народното събрание, която ще получава субсидии е "ПП Възраждане с 1.08%". 

Разпределението по области: най-много са тези, в които водеща политическа сила са ГЕРБ, БСП водят в седем области, а ДПС в три - традиционно Кърджали, Търговище и Разград.

Разпределението на вота от чужбина дава по-различна картина. Най-много наши сънародници зад граница са гласували за ГЕРБ, на второ място обаче е ДОСТ.

За разлика от вота у нас - партията на Марешки в чужбина събира едва 2,21 процента. Драстична разлика има и в резултата на "Да, България". За партията на бившия правосъден министър Христо Иванов са гласували над 10 процента от българите зад граница. 

Интересен щрих е разпределението на вота от Турция на фона на противопоставянето ДОСТ-ДПС. Българските изселници са предпочели партията на Лютви Местан. 

След изборните емоции, основният въпрос оттук-нататък е кой с кого ще се коалира, за да се състави стабилно парламентарно мнозинство и стабилно правителство. Първата заявка дойде от ГЕРБ.

Вижте още във видеото: