След преференциите: Цецка Цачева извън новия парламент?

Кандидати, които изглеждаха сигурни участници, може да останат извън 44-тото Народно събрание

27.03.2017 | 19:11 Редактор: Жанета Нейкова
След преференциите: Цецка Цачева извън новия парламент?

Докато вече знаем със сигурност кои формации попадат в парламента, все още не е ясно кои ще са депутатите. Избирателите този път активно са използвали преференциите и дори кандидати, които до момента изглеждаха сигурни участници в 44-тото Народно събрание, може да останат извън класацията.

Преференциите ще разместят солидно сметките на партийните централи. Пренареждане в листите ще има в почти всички избирателни райони.

Засега най-шокираща изглежда прогнозата, че Цецка Цачева може и да не стане част от следващия парламент.

Четвъртият в листата Владислав Николов е събрал най-много преференции и той ще отиде на второ място, където беше наредена Цачева.

Пламен Тачев също е събрал необходимия брой преференции и ще остане на третото място.

По правило влиза водачът на листата, който за ГЕРБ в София е Ивайло Московски, а засега изглежда, че партията ще има четирима водчи в Плевен. 

Феноменът 15/15 се вижда и на тези избори. Това е моментът, при който кандидатът, чийто номер в листата съвпада с този на партията в бюлетината успява да събере най-голям брой преференции.

Същото се забелязва и при БСП в 25 МИР, където Николай Цонков, който беше под номер 10 и се оказва втори, измества параолимпиецът от гражданската квота Михаил Христов.

ГЕРБ също не е подминат от този феномен и той се проявява както в лидерския 25 МИР, където христо гаджев ще стане втори така и в 24 избирателен район в София, където Борислав Борисов ще измести Георги Марков.

Повече подробности вижте: