България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Експерти: Няма стабилна формула за кабинет, чакат ни избори!

Направихме римейк на предното НС, но в по-лош вариант, каза политологът Страхил Делийски пред Bulgaria ON AIR

28.03.2017 | 08:19 Редактор: Тодор Петров
Експерти: Няма стабилна формула за кабинет, чакат ни избори!

Политически експерти са категорични, че няма формула, която да гарантира стабилно правителство при тази конфигурация в новото Народно събрание. Социологът Живко Георгиев и политологът Страхил Делийски обясниха в "България сутрин", че най-вероятно предстоят нови парламентарни избори.

"15 депутатски места повече за ГЕРБ не са предпоставка за хегемония. Не виждам стабилна формула в това правителство. Много е трудно "Обединени патриоти" и "Воля" да бъдат лесен партньор на ГЕРБ. Другите също не жалаят да партнират на ГЕРБ. Навярно ни чакат нови избори", обясни Живко Георгиев.

Гостът на Bulgaria ON AIR е на мнение, че при това положение е най-разумно да се направи споразумение за правителство поне за една година, което да бъде програмно и да има няколко приоритета - промяна на изборното законодателство, председателство на ЕС и излъчване на еврокомисар, след което да се върви към избори.

"Целият проблем е, че нито ГЕРБ, нито БСП имат право на още един провален мандат. Ако БСП все пак показа, че има способност да оцелява, провал за ГЕРБ би бил по-фатален", каза още социологът.

Според Страхил Делийски е ясно, че има тежки дефекти в политическата система и едва ли те ще бъдат превъзмогнати с промяна в изборното законодателство. 

"Стигнахме до ситуация, в която направихме своеобразен римейк на предното НС, но в малко по-лош вариант. Борисов ще опита всичко да направи кабинет, защото ако не успее, това ще е голям удар по него. Иначе това ще бъде знак към избирателите, че той не е в състояние не само да изкара своя мандат, но и да състави кабинет", коментира политологът.

По думите му е възможно БСП да получи мандат за съставяне на правителство, но дали ще го реализира не може още да се твърди. Страхил Делийски е на мнение, че ГЕРБ и БСП трябва да търсят по-нестандартен подход, който не може да бъде подход на стабилните мнозинства. 

Кабинетът ще бъде допълнително затормозен от това, че партиите вече влизат в предизборна кампания за следващ парламентарен вот, отбеляза той.

Според Живко Георгиев трябва да се демонстрира, че така повече не може. Той е категоричен, че политическата система ражда все повече ялови решение и не чертае бъдещето на България. 

Вижте видеото с целия разговор: