България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли хаос в "Гранична полиция"?

От 2007 година държавата върви назад в това отношение, коментира бившият ръководител на дирекцията ген. Валери Григоров

21.03.2017 | 10:50 Редактор: Мария Аладжова
Има ли хаос в

"Това, че България няма национална политика по отношение на националната сигурност е видно. Видно е по обстоятелствата, че през последните десет години ние нямаме една устойчива политика на това да сме наясно кои са нашите приоритети. Ние виждаме една непостоянност, една променяща се нормативна уредба, една хаотичност по отношение на приоритетите за националната сигурност и това е в резултат на противоречивите непрекъснати структурни реформи на МВР и на службите. Доведоха до това, че като цяло имаме хаос".

Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият директор на "Гранична полиция" ген. Валери Григоров. По неговите думи хаосът започнал през 2007 година, дотогава обаче имало ясна политика и последователна устойчивост.

"През 2006 г. беше приет закон за МВР, който направи първата крачка към разбиването на основни структурни звена. Най-потърпевша от хаоса беше "Гранична полиция", посочи Григоров.

От 9500 служители, граничарите станали около 6000.

"Това поведение в Турция поражда ответна реакция и малко или много налива вода в мелницата на местните националисти, които и да са те, където и да са те", коментира от своя страна бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров.

Той говори в частност за т. нар. граждански патрули, които нашумяха у нас със случая със "свинските опашки".

"Позитивен резултат от дейността на тези хора до ден днешен никой не е видял. По отношение на въпроса доколко е законно това поведение, не знам. В България има твърде много хора, които умират да си играят на войници", добави той.