България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мажд Алгафари: Партии като ДОСТ не трябва да съществуват на българската сцена

Арабистът коментира пред Bulgaria ON AIR притеснителните сигнали, които Турция изпраща към Европа и действията на партията на Лютви Местан

20.03.2017 | 07:37 Редактор: Жанета Нейкова
Мажд Алгафари: Партии като ДОСТ не трябва да съществуват на българската сцена

Такива партии като Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) на българската политическа сцена не трябва да съществуват. Не толкова мюсюлманите са опасни, колкото ислямизацията, което прави Турция. Това каза в студиото на "България сутрин" арабистът и журналист Мажд Алгафари. 

Той коментира притеснителните сигнали, които Турция отправя през последните няколко месеци към Европа, както и политиката, която партия ДОСТ води. 

Запитан дали политическата организация на Лютви Местан трябва да остане законна, Алгафари отговори, че тя трябва да се самосезира. 

Арабистът смята, че действията на президента Реджеп Ердоган няма да отведат Турция там, където й е мястото.

"Турците са много добронамерени и топли. Една държава, в която има огромна разлика в мнението на хората и мнението на политиката става опасно", посочи Алгафари. 

По повод притесненията през последните дни, вследствие на заплахата на министъра на вътрешните работи на южната ни съседка да "пусне" към Европа поток от 15 хил. бежанци, журналистът бе категоричен, че това няма как да стане.

"Бежанците в Турция са на съвсем свободен режим. Няма как някой да ги накара просто така да тръгнат нанякъде. Те, ако можеха, вече да са го направили!".