България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инициативата "Мъже на токчета" като поход срещу насилието над жени

Една от главните цели на събитието е ратифицирането на Истанбулската конвенция, а каква е тя обясняват гостите в студиото на Bulgaria ON AIR

17.03.2017 | 10:21 Редактор: Иван Берберов
Инициативата

Гергана Кучева от българския фонд на жените и Александра Попова от Съвета на жените бежанки, коментират инициативата "Мъже в токчета" в студиото на "България сутрин".

Кампанията се провежда от 5 години насам и се повишава броя на мъжете, които участват, казаха гостите пред Bulgaria ON AIR.

"Обществото е по-осъзнато по темата и точно това е целта на похода", сподели Гергана Кучева.

"Жените не знаят, че домашното насилие е криминализирано и че страхът и срамът са все още доминиращите емоции жертвите от него. 50% от децата, които израстват в такова семейство повтарят порочния кръг", допълни още тя.

Александра Попова от Съвета на жените бежанки каза, че похода има и политическа цел, а именно прекратяването на насилието над жени.

"Инициативата има и политическа цел - ратифицирането на Истанбулската конвенция, която регламентира превенцията на насилието над жени. Настояваме за бърза ратификация. Откриване на повече жилища за настаняване на жертвите, повишаване на обществената чувствителност по темата.

Вижте още във видеото: