България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рашко Младенов не иска да бърза с решение по казуса "Квадрат 500"

Служебният министър на културата заяви пред Bulgaria ON AIR, че това, което се случва в Националната галерия не е толкова страшно

16.03.2017 | 09:27 Редактор: Жанета Нейкова
Рашко Младенов не иска да бърза с решение по казуса

"Не искам да бързам с взимането на крайно решение за галерия "Квадрат 500", възможно е нещата да се изгладят". Това заяви в студиото на "България сутрин" Рашко Младенов, служебен министър на културата.

Той смята, че не е толкова страшно това, което се случва в Националната галерия.

"Картините не са в чак такова тежко състояние и са поправими", посочи той. 

Две служителки от Националната галерия "Квадрат 500", огласили проблем с климатична авария, която увреди десетки от най-ценните ѝ произведения, бяха пенсионирани внезапно, но законно. След това председателят на художествения съвет подаде оставка, последваха и много критики към управлението на галерията.  

Запитан кой ще поеме отговорност за пострадалите картини, служебният министър отговори пред Bulgaria ON AIR, че е ангажирана комисия, която ще огледа технически всички съоръжения, ще се проследи начинът, по който протича работният процес и тогава ще бъдат взимани решения.

Рашко Младенов изрази недоумението си защо сградата изглежда по такъв начин, след като в нея са вложени много пари. 

"Дограмата не е сменена, запълва се с вестници, има щрангове, които от 40 години не са сменяни", разказва културният министър.

Той е на мнение, че по този казус трябва да се поработи, защото е явно, че има несъгласия. 

Служебният министър информира, че в последните няколко дни са разпределени над 2 млн. лв. за всички сгради, които са към сценичните изкуства, за да се вземат незабавни мерки да бъдат ремонтирани. 

Младенов обобщи:

"Отношението на управляващите към културата трябва да се промени!"