България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българските избиратели не искали да дават властта само на една партия

Експертен кабинет ще е гаранция за стабилно правителство, коментира социологът Андрей Райчев

15.03.2017 | 09:29 Редактор: Мария Аладжова
Българските избиратели не искали да дават властта само на една партия

Денят за размисъл идва след избори. Така шеговито обобщиха предизборните нагласи и очаквания социологът Андрей Райчев и експертът по изборни системи проф. Михаил Константинов.

"Има ясно неизразена воля на българите - те не възнамеряват да дадат властта на един. Като е така, те (партиите - бел. ред.) трябва да разчетат това послание и да разберат: "Не ти е дадена властта на теб, ситуацията е временна, рано или късно везната ще се наклони, затова трябва и временно решение", коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Андрей Райчев.

Неговата прогноза за изборите е, че в НС ще влязат 70 депутати от едната от водещите партии - ГЕРБ или БСП, 80 от другата, 30 депутати от патриотите, и ДПС и Марешки с по 25-30 депутати.

Райчев беше категоричен, че е необходимо съставянето на експертен кабинет, за да не се стигне след изборите до сценария Орешарски - "Борисов" 2.

Сблъсъкът ДПС - ДОСТ също не остана встрани от разговора. 

"ДПС е единственото ни сериозно съоръжение против Анкара. Друго няма. Това, което ни дели от това те да започнат пряко да ни се бъркат във вътрешните работи, да почнат да ни командват, да определят кой ще идва на власт, да направят партия с 40 депутати в българския парламент", заяви Райчев.

Михаил Константинов пък посочи, че не би бил толкова краен в мнението си, но подчерта, че ситуацията в съседна Турция в момента е напрегната и че много съществени проблеми убягват от общественото внимание в България:

"В момента има много силно влошаване на геополитическата обстановка на Балканите. Рано или късно 25 млн. кюрди в Турция ще се откъснат. Това е такъв удар върху турската република, който тя не може да издържи, ако не вземе някакви други мерки. Тя няма как да нападне Кюрдистан или Диарбекир.   

Ако иска техният елит по някакъв начин да запази нещо, те трябва да направят някакви контрамерки в другия край на държавата - или да атакуват гръцките острови, или нашата територия. Ние сме двете слаби звена".

Вижте пълния разговор:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
nikolay.ignatov.79.b
преди 7 години
Константинов казва, че имаме сериозни проблеми, за които не се говори, защото всички са се вперили в сакралната дата. Тъпата водеща го прекъсва, за да пита за сакралната дата. Мъка, мъка, мъка, мъка... После се говори за опасностите за териториалната ни цялост, тя сменя темата на ДОСТ... И накрая и се присмяха на тъпия въпрос и тя пак си държи на него. Сигнализирай за неуместен коментар