Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Европейските ни партньори отчетоха разделението на ВСС като позитив, заявиха от ГЕРБ

Данаил Кирилов е категоричен, че нямат вина за забавянето на машинното гласуване

13.03.2017 | 19:51 Редактор: Луиза Божинова
Европейските ни партньори отчетоха разделението на ВСС като позитив, заявиха от ГЕРБ

Промените в Закона за съдебната власт влязоха в сила - Висшият съдебен съвет (ВСС) се раздели на две колегии сравнително спокойно. Това разделяне ни беше препоръчвано от екипа, който осъществяваше мониторинг по механизма за сътрудничество и оценка и смятам, че европейските ни партньори го отчетоха като позитив. 

Това каза Данаил Кирилов от ГЕРБ в предаването "Денят ON AIR". По думите му важно е дали се е променило убеждението, че двете големи професионални съсловия в съдебната система интервенират някакво въздействие в кадровата политика. 

"Механизмът за сътрудничество и оценка е ефективен инструмент. Той формира доверието на нашите партньори, а ние трябва да се борим за него", посочи още Кирилов в студиото на Кузман Илиев.

Във връзка с изборите и това чия е вината машинното гласуване да не се състои, представителят на ГЕРБ е категоричен, че партията няма абсолютно никаква вина по отношение на каквото и да е забавяне свързано с машинното гласуване. 

"Във всички обсъждания, които водехме за измененията в Изборния кодекс, ние участвахме много активно, подпомагайки електронното дистанционно гласуване и електронното машинно гласуване", поясни Кирилов пред Bulgaria ON AIR.

"Нас ни притеснява в машинното гласуване огромният ресурс, който държавата трябва да осигури, както и обстоятелството, че това е един технически способ, на който досега бяха извършени само формални анализи", коментира още той.