България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Захариева: Не съм съгласна, че нямаме резултат в борбата с корупцията

Президентът трябва да може да връща повече пъти предложението на ВСС за назначаването на тримата големи в съдебната система, настоя тя

28.02.2017 | 09:41 Редактор: Луиза Божинова
Захариева: Не съм съгласна, че нямаме резултат в борбата с корупцията

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева заяви в предаването "България сутрин", че не е съгласна с твърденията, че страната ни няма никакъв резултат в борбата с корупцията. По думите й, въпросът е, че не постигаме добри резултати с нея. 

"Борбата с корупцията е комплекс от мерки. Не съм съгласна, че само един закон или реформа ще реши проблема", настоя Захариева. 

Според нея усещането се създава от мненията, че няма ефективни присъди, наказани депутати, министри и държавни служители.

"Съдебната реформа се прави от 25 години и все е недовършена. Десетгодишен доклад имахме от Европейската комисия тази година. Иситната е, че последните 2 години бяха оценени най-позитивно през този период", посочи Захариева, която е водач на листата на ГЕРБ в 13 МИР – Пазарджик. 

По думите й има доста неща, които да се довършат в съдебната реформа.

На въпрос необходими ли са още промени за разширяване на правомощията на президента за назначаването на тримата големи в съдебната система (председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд, както и главният прокурор бел. ред), Захариева отговори, че има идеи дори за това главният прокурор да се назначава от Народното събрание, но според нея това ще бъде абсолютно неработещо. 

"Нашият начин за назначаване на тримата големи не е лош, но наистина президентът трябва да има правото да връща повече от веднъж предложението на ВСС", заключи бившият правосъден министър пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: