България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кънчо Стойчев за предизборната битка: Безочливо самохвалство!

Гражданите не вярват на политиците и не искат да чуят какво им казват, посочи политологът Страхил Делийски пред Bulgaria ON AIR

28.02.2017 | 09:40 Редактор: Тодор Петров
Кънчо Стойчев за предизборната битка:  Безочливо самохвалство!

Предизборната кампания започна, а до вота на 26 март остава по-малко месец. Социологът Кънчо Стойчев и политологът Страхил Делийски гостуваха в "България сутрин", където разкритикуваха поведението на политическите партии и споделиха очакванията си от изборите.

"Виждам същото безочливо самохвалство. Говорене на неща, които нямат нищо общо с реалния живот. Проблемът е, че в последните години България продължава да се отдалечава от Европа. С увеличаващо се темпо се отдалечаваме от цивилизования свят", настоя Кънчо Стойчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Страхил Делийски политиците не могат да обяснят на хората как ще реформират съдебната система и ще преборят корупцията. 

"Темата за корупцията беше в състояние да вкара партии в Народното събрание. Сега отново виждаме такъв опит. Не виждам как каквато и структурна реформа да бъде направена, кое е онова нещо, което ще забрани на премиера да комуникира с смс-и или да нахлува на заседанието на висш съдебен орган. Всичко започва от нашия вот и от това какви хора избираме", коментира политологът.

Той добави, че усещането, че нещо не се случва както трябва, е доминиращо. По думите му липсва нагласата гражданите да чуят какво им казват политиците, защото те просто не им вярват. 

Страхил Делийски е на мнение, че партиите не са се заели сериозно с предизборната кампания, защото в централите смятат вота за част от дълготраен изборен цикъл.

Социологът Кънчо Стойчев подчерта, че изборите са важни и не се съгласи с тезата, че всичко е предрешено. Според него има два варианта за избирателите при сблъсъка Борисов-Нинова.

"Единият е да гледаме като сблъсък на арена и да се забавляваме. Другият е сериозно да наблюдаваме и да разберем кой от двамата е по-способен и искрен, кой повече разчита на интелигентността на българите", посочи той.

Страхил Делийски отбеляза, че му липсва стратегическият разговор за това какво ще се случи след изборите. Той е на мнение, че има негласно споразумение да не се говори за това, произтичащо от притеснението на всички партии да не се провалят при съставянето на мнозинство.