България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Антикорупционният закон - точка №1 в програмата на РБ

Патриотите настояват, че основният проблем за разрешаване е висшето образование в сферата на правото

28.02.2017 | 08:55 Редактор: Луиза Божинова
Антикорупционният закон - точка №1 в програмата на РБ

Антикорупционният закон е точка номер едно в нашата програма. В момента имаме феодализирани общини с кметове, които са корумпирали всичко по пътя си и народни представители, които само обикалят по институциите.

Това каза Димитър Делчев от Реформаторския блок (РБ) в предаването "България сутрин". Той посочи, че досега немалко се е направило в посока на подобряването на работата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и съда, но по отношение на борбата с корупцията не се е постигнало нищо. 

Представителят на Обединени патриоти Павлин Цветков пък е на мнение, че щом има съдебна власт, няма смисъл да бъде създаван административен орган, който да разследва корупция. 

"На практика отново се разширява държавната администрация", заяви Цветков в студиото на Лора Инджова. "Важни са хората, които ще прилагат тези мерки за борбата с корупцията", допълни той. 

По думите на Цветков основният проблем, който е много важен за решаване преди да подходим към реформа за съдебната система, е висшето образование в сферата на правото.

Делчев обаче поясни, че от РБ не предлагат нов орган, а всички тези, които са били неефективни, да се заличат и да се създаде единен орган, който да има правомощията да хване корумпираните кметове, министри, депутати. 

Целия разговор вижте във видеото: