България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Патриотите искат Нейнски да бъде отзована като посланик в Анкара

От РБ смятат, че в Турция не може да се гарантира сигурността на вота, от "Да, България" искат единна позиция на ЕС спрямо страната

14.03.2017 | 09:22 Редактор: Луиза Божинова
Патриотите искат Нейнски да бъде отзована като посланик в Анкара

Разгорещена дискусия в студиото на "България сутрин" предизвикаха позициите на "Да, България", Обединени патриоти и "Реформаторски блок - Глас народен" по отношение на това каква трябва да бъде политиката на България спрямо Турция. 

От РБ смятат, че в Турция не може да се гарантира сигурността на вота, от "Да, България" искат единна позиция на ЕС спрямо страната.

Според Юлиан Ангелов, който е водач на листата на Патриотите в 24 МИР-София, Надежда Нейнски трябва да бъде махната като български посланик в Анкара, както и посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче. По думите му посланикът има право да направи доклад колко секции да има в съответната държава, а Нейнски защитава турските национални интереси. 

Стефан Тафров от коалиция "Да, България" не смята, че Нейнски трябва да бъде отзована, а Настимир Ананиев, водач на листата на "Реформаторски блок - Глас народен" в Добрич, дори настоя за премахването на секции в Турция.

"Ситуацията в Турция не се е променила драматично, че да се иска закриване на секции", каза Тафров в студиото на Лора Инджова.

Настимир Ананиев пък припомни, че вчера са излезли с решение да се обмисли дали не трябва да се затворят секциите в Турция, тъй като там не може да се гарантира сигурността на вота.

"Ако има държава, в която не може да се гарантира сигурността на изборния процес и хора ще гласуват под натиск, трябва да се преосмисли отварянето на секции", заяви Ананиев пред Bulgaria ON AIR.

Ангелов пък допълни, че когато една държава организира определен кръг хора да гласуват за дадена партия, "която да влиза в българския парламент, за да защитава турските интереси," са длъжни да ги спрат.

Стефан Тафров е на мнение, че ескалацията на напрежението между Турция и Европейския съюз (ЕС) не е в интерес на България. 

"България трябва да се застъпи за единна позиция на ЕС спрямо поведението на Турция. Недопустимо е да се обиждат уважавани членове на ЕС и те да бъдат оставени сами да се защитават. България трябва да изиска единна позиция спрямо Турция в този спор", каза той.

"Ние сме против Турция да бъде член на ЕС и управлението на Реджеп Ердоган. Настояваме тези секции в Турция да бъдат преразгледани", категоричен е Ангелов.

Целия разговор вижте във видеото:

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
nikolay.ignatov.79.b
преди 7 години
Забележката била на място??? При тази водеща самочуствието и празноглавието вървят ръка за ръка. Няма по-противна в сутрешните блокове! Сигнализирай за неуместен коментар