България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП и ГЕРБ в един глас: Турция да не се меси в българската политика!

Валери Жаблянов и Тома Биков с коментар на актуалната политическа обстановка пред Bulgaria ON AIR

10.03.2017 | 08:48 Редактор: Тодор Петров
БСП и ГЕРБ в един глас: Турция да не се меси в българската политика!

Кандидатите за депутати от "БСП за България" и ГЕРБ Валери Жаблянов и Тома Биков се обединиха зад мнението, че Турция няма право и не трябва да се меси във вътрешната политика на България.

Вчера от Анкара отхвърлиха обвиненията за намеса в предизборната ни кампания, след като социалният министър на Турция призова българските изселници да подкрепят ДОСТ, а посланик Сюлейман Гьокче взе участие в клип на партията на Лютви Местан.

В "България сутрин" Жаблянов заяви, че турската държава надхвърля рамките на добросъседските отношения и това се дължи на досегашната политика на отстъпление.

"Политическите права на българските граждани не са ограничени. Външната политика на Борисов беше слаба и доведе до това състояние", настоя социалистът пред Bulgaria ON AIR и призова за твърда държавна позиция срещу Турция. 

Тома Биков контрира, че благодарение на външната политика на кабинета "Борисов" България има най-малко мигранти от всички държави в ЕС.

Двамата коментираха и санкциите срещу Русия, където обаче застанаха на противоположни позиции.

"Българският национален интерес е, когато 28 от 28 държави в ЕС подкрепят санкциите, България да не се превръща в инструмент на чужди сили", подчерта Тома Биков.

Според Жаблянов в ЕС няма единомислие по въпроса за санкциите срещу Русия и те ще бъдат отменени в най-скоро време.

В последните два дни България се обяви срещу развитието на Европа на няколко скорости, каквато идея обсъждат Франция, Германия, Италия и Испания. Валери Жаблянов е на мнение, че позицията на страната ни, както и тази на четирите водещи държави, ще еволюира в следващите месеци.

"Това е в разрез с интересите на по-слабите държави като България. ЕС се движи към ново състояние. Но диктатът на Европейската комисия върху малките държави и неравенството при разпределянето на субсдиите доведоха до сегашното недоволство", отбеляза кандидат-депутатът от БСП.

Позицията на ГЕРБ е, че интеграцията на България в Европа зависи от самата България, посочи Тома Биков. Според него трябва да бъдем максимално интегрирани в Европа. 

"Проблемът е, че БСП започват да преосмислят позицията си, че България трябва да бъде в Европа", отчете гостът в студиото на Лора Инджова.

Вчера стана ясно, че 78 бивши сътрудници на Държавна сигурност попадат в депутатските листи - водач е БСП с 16 представители, а в листите на ГЕРБ има петима бивши сътрудници на ДС. 

Според Жаблянов Комисията по досиетата трябва да бъде закрита. Той е категоричен, че нейната дейност разединява обществото. По думите му тези хора имат място в листите, независимо от това кой къде е работил.

"Не мога да си позволяа да съдя някого без да съм прочел материалите по делото. След като законът позволява хора с минало в ДС да кандидатстват за депутати, значи няма проблем. В България никога не е имало лустрация, за да се разделяме по тази тема", коментира Тома Биков.