Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България и Турция трябва да избягват създаването на конфликт, смятат от ГЕРБ

Красимир Ципов заяви пред Bulgaria ON AIR, че такъв не би бил добър нито за българското, нито за турското общество

09.03.2017 | 21:23 Редактор: Жанета Нейкова
България и Турция трябва да избягват създаването на конфликт, смятат от ГЕРБ

България и Турция са на добросъседско ниво и трябва да се прояви разум, за да не се стига до негативни явления, които не биха били добре нито за българското, нито за турското общество. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" Красимир Ципов от ГЕРБ.

Двете държави влязоха в конфликт заради намесата на представители на южната ни съседка в предизборната ни кампания, като Турция категорично отхвърли твърденията, че е участвала във вътрешната политика на България.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи посочи пред Bulgaria ON AIR, че прокуратурата е тази, която трябва да потвърди или отхвърли тези твърдения.

Кандидатът за народен представител от дясно-центристката партия коментира и мигрантската криза, като твърди, че изграждането на оградата по границата ни е оказало положително влияние.

"От месец ноември насам няколко пъти спадна миграционният натиск", категоричен бе Ципов.

Политикът коментира реформата, която ГЕРБ е добавила в предизборната си програма за нелегално пребиваващите лица у нас и партията предлага два изхода от този проблем:

"Първият вариант е принудително връщане като се организират полети, съвместно с Европейска агенция за гранична и брегова охрана. Предвиждаме да бъде осъществяван минимум по 1 полет на месец в рамките на 1 година. Другият вариант на пребиваващите незаконно е доброволното им връщане".

Политикът допълни, че държавите Афганистан и Ирак вече имат неконфликтни зони, в които могат да бъдат връщани техни граждани.

Красимир Ципов коментира и ситуацията в Министерство на вътрешните работи като каза, че е доволен от работата на предишния министър на ведомството Румяна Бъчварова.

Като основен проблем в системата за вътрешна сигурност той посочи, че служителите са много, а бюджетът недостатъчен.

"Проблемът е, че между 80% и 90% от бюджета отива за заплати и осигуровки на тези служители, а това пречи да бъдат предвидени средства за техническо оборудване и за ново такова", заключи политикът.