България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"АБВ-Движение 21" и "Да, България" искат твърда ръка в борбата с мигрантската престъпност

Коментар по темата от Румен Петков и Велизар Шламанов в студиото на Bulgaria ON AIR

09.03.2017 | 09:22 Редактор: Жанета Нейкова

Коалициите "АБВ-Движение 21" и "Да, България" се обединиха около идеята, че България има нужда от силно участие на институциите в борбата с престъпната дейност, свързана с миграцията.

Румен Петков, който е водач на листата на "АБВ-Движение 21" в Плевен, заяви в студиото на "България сутрин", че мигрантската криза не е проблем само на България, а е общоевропейски. 

"Не се набелязват ефективни мерки и резултатът е катастрофален. Стига се включително до промяна на генофонда на Европа", отбеляза Петков пред Bulgaria ON AIR.

Според него България има институциите, с които може да наложи контрол върху финансовите ресурси на мигрантите. Политикът твърди, че те пристигат по банков път или по някакви канали и се пита защо нашите служби за сигурност досега не са решили този въпрос.

Велизар Шаламанов от "Да, България" посочи, че има каналджийство в страната, но няма осъдени за него.

"Ние искаме отчетност в работата на прокуратурата, така че всички престъпления, свързани с незаконната миграция, да бъдат наказвани", категоричен бе той.

Петков отбеляза, че е много важно да има сътрудничеството с разузнавателните и полицейските служби на другите страни, но това може да бъде постигнато само когато има доверие.

"Определено доверието към България не е на ниво, именно затова не сме в Шенгенското споразумение", твърди кандидатът за народен представител.

Според него България е готова за Шенген, но страната ни е спирана заради политически аргументи.

"Политизирането на Шенгенското пространство е грешка на Европа", заключи той.