България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мигрантската криза разпали дискусията между ГЕРБ и "БСП за България"

Красимир Янков и Валентин Радев с взаимни нападки в студиото на Bulgaria ON AIR за това кой колко е свършил по казуса

08.03.2017 | 09:16 Редактор: Жанета Нейкова
Мигрантската криза разпали дискусията между ГЕРБ и

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ и "БСП за България" Валентин Радев и Красимир Янков си отправиха взаимни нападки в студиото на "България сутрин" по темата за бежанската криза у нас. 

Красимир Янков от левицата обвини кабинета "Борисов", че през 2014 г. Министерският съвет на управляващите тогава е решил да приеме план за противодействие и ангажиране на всички институции по мигрантския въпрос, но Румяна Бъчварова не е предприела конкретни мерки. 

Валентин Радев, който е пети в листата на ГЕРБ в 24 МИР за София-град попита пред Bulgaria ON AIR опонента си къде вижда некомпетентността на Бъчварова, след като мигрантският натиск в момента е нулев.

"Ние направихме това, което никой не е предприел досега. Аз не виждам никаква забележка освен лъжи!", категоричен бе представителят на ГЕРБ.

Янков му отговори с думите: 

"За да можем да говорим за бъдещето и какви мерки ще бъдат предприети от политическите партии, трябва да погледнем какво е правено досега".

По време на дискусията Валентин Радев представи действията, които ГЕРБ предлага за реформа в бежанската криза - строг контрол на границата ни, за да не се повтаря случаят от 4 март, когато полицаи стреляха по автомобил на трафикант, превозващ 8 афганистанци край Драгоман. 

ГЕРБ предлага и връщане на афганистанците, които създават проблеми и усвояване на тези 160 млн. лева, които Европейският съюз предостави на страната ни за подсилване на структурите на МВР и участието на Министерството на отбраната.

"БСП за България" пък е планирала назначаване на 1000 нови щата за осигуряване на охрана по държавната граница, спиране командироването на "Охранителна полиция" от вътрешността на страната и специално оборудване за наблюдение на границата.

А след това и ангажиране на всички служби по противодействие на онези, които са проникнали нелегално.