България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Споровете за строежите в Национален парк "Пирин" продължават

Журналистите Юлий Москов и Владимир Йончев отстояваха различните си позиции по казуса пред Bulgaria ON AIR

07.03.2017 | 10:04 Редактор: Жанета Нейкова
Споровете за строежите в Национален парк

Протестът на зелените неправителствени организации срещу решението на служебното правителство да застрои почти 4 хил. декара, при разрешени 200 от Национален парк "Пирин" пренесе спора и в студиото на "България сутрин". 

Журналистът Юлий Москов обвини екозащитниците, че пречат на икономическото развитие на страната, а колегата му - Владимир Йончев е съгласен да се случват строежи на територията на ски и зимни курорти, ако са в съответствие с екологичните стандарти.

"Този протест е поредният абсурд. Събралите се 150 човека на площада, те не представляват обществена значимост. Нито един от тях не е жител на пиринския край и не могат да взимат решения за живота на хиляди хора там", настоя пред Bulgaria ON AIR Юлий Москов, който приема решението на служебния кабинет.

Той обвини зелените организации, че получават пари от Швейцария единствено, за да пречат на икономическото развитие на страната, без да инвестират и стотинка от тях.

Владимир Йончев бе лаконичен в отговорите си, но не се съгласи с тези твърдения. Той каза, че този тип говорене е контрапродуктивен.

"Хората на протеста не бяха 150, а поне 10 пъти повече. Такъв стил на говорене, който разделя две общности - на ски федерацията и на зелените организации, няма да сработи", смята журналистът.

Според него решението на казуса се състои в това ски центровете и курортите да бъдат развивани в съответствие с екологичните стандарти.