Екозащитници излизат на протест в защита на Пирин

Екоминистерството днес отмени спорното си решение за управление на парка, но протестът остава

06.03.2017 | 15:42 Редактор: Жанета Нейкова
Екозащитници излизат на протест в защита на Пирин

Първи протест под прозорците на служебния кабинет ще се проведе тази вечер в София. Той се организира от природозащитници, заради спорно решение на управляващите за Национален парк "Пирин". 

В последния работен ден миналата седмица стана ясно, че екоминистерството е пуснало плана за управление на Национален парк "Пирин" без да прави екологична оценка.

Днес стана ясно, че министерството ще отмени решението си, но протестът остава.

Новината за отмененото решение дойде, след като по-рано през деня президентът Румен Радев нарече прибързано намерението на ведомството да не се прави екологична оценка на плана за управление.

Държавният глава написа в социалните мрежи, че вече е разговарял със служебния министър Ирина Костова и с премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес.

Огнян Герджиков беше лаконичен по темата. След церемонията по награждаване на "Достойните българи" той отказа коментар с обяснението - заради събитието е под твърде голяма емоция.

Според еколозите настоящият министър на екологията Ирина Костова е разрешила застрояването на територията на парка без да бъде направена екологична оценка.

Представителите на природозащните организации се събират след 18.00 часа тази вечер пред Министерство на околната среда и водите с искане решението на екоминистъра да бъде отменено.