България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Природозащитници излизат на протест срещу решение на служебния кабинет

Гражданите алармират за актуализация на устройствения план на Пирин, съгласно която може да се строи без екологична оценка

06.03.2017 | 08:41 Редактор: Мария Аладжова
Природозащитници излизат на протест срещу решение на служебния кабинет

Природозащитници излизат тази вечер на протест пред Министерството на околната среда и водите. Причината за тяхното недоволство е решение на служебния министър Ирина Костова за актуализация на устройствения план за управление на парк "Пирин", съгласно което се разрешава застрояване без направена екологична оценка.

Под риск са поставени 30 хил. декара в сърцето на националния парк, твърди Любомир Костадинов от WWF:

"Това скандално решение стана известно благодарение на интернет. Там беше публикувано, че министерството пуска план за управление на Национален Парк "Пирин" без екологична оценка, която впрочем е задължителна и това трябва много дебело да го подчертаем, защото се опитват да шикалкавят по темата", коментира той в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Екозащитниците твърдят, че планът се "търкаля" от две години, а бележките по него от страна на самото министерство така и не са били отразени. Игнорирани били и предложенията на гражданите и неправителствените организации.

По думите на Костадинов документът за актуализация на плана е бил разписан предварително:

"Едно служебно правителство с ограничен мандат да проведе единствено и само изборите, си позволява да взима решение по национални стратегически въпроси. Още по-скандалното е, че те го пускат с предварително изпълнение".