България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нов прочит на митовете и фактите в историята ни

Емил Джасим и гл. ас. д-р Борис Стоянов коментираха какво празнуваме на 3-ти март

03.03.2017 | 09:58 Редактор: Луиза Божинова
Нов прочит на митовете и фактите в историята ни

На 3-ти март празнуваме един сериозен комплекс от факти и събития, но преди всичко отдаваме почит на паметта на българите, загинали за свободата на България. Празнуваме раждането на Санстефанска България и началото на един дълъг процес на освобождение.

Това каза преподавателят по история в Софийския университет гл. ас. д-р Борис Стоянов в предаването "България сутрин" по повод днешния национален празник. 

"Ако не бяха опълченците на Шипка, войната нямаше да завърши по този начин", каза учителят по история Емил Джасим в студиото на Лора Инджова. 

За Джасим обаче истинският национален празник е 24 май. По думите му той е извел България геополитически на съвсем друго равнище сред славянските народи. 

Гостите в студиото се обединиха около мнението, че пълната си независимост България добива едва през 1908 година.

"Подписването на Санстефанския мирен договор води до частично освобождаване на българските територии. След това можем да видим, че има временно руско управление, неколкократни намеси на Руската империя във вътрешните работи на уж независимата българска държава", поясни Джасим.

По думите на Стоянов обаче е било нормално руската администрация да се настани в страната ни, защото в рамките на пет века ние нямаме самостоятелно българско управление.

Целия разговор вижте във видеото: