България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Актьорите в политиката: ПР или реални намерения?

Някой трябва да направи нещо и да поеме отговорност, коментираха Ивайло Захариев и Калин Сърменов

22.02.2017 | 08:59 Редактор: Мария Аладжова
Актьорите в политиката: ПР или реални намерения?

Все повече дейци на изкуството от всички сфери заявяват подкрепата си за една или друга политическа сила. Някои дори взимат активно участие в предизборната кампания на партиите. Сред тях са актьорите Ивайло Захариев, който е учредител на "Да, България", и Калин Сърменов, който пък подготвя стратегията за култура на гражданското движение на Веселин Марешки - "Воля".

"Някой трябва да направи нещо и да поеме отговорност. Единственото нещо, което най-много мразя е да гледаш отстрани, да коментираш, да си недоволен непрекъснато и когато някой ти каже: "Ето, направи го", ти да кажеш: "Не, не - аз имам едни други неща да върша", възнегодува Сърменов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Съгласен съм, че има повече ПР в играта и на мен това ми е ясно. Тъгата е, че това стана типично по български - вълнообразно, изведнъж се появи. Това говори за изключителна безпомощност през годините. За абсолютен провал на всичко, което са се опитвали да направят по-голямата част от т. нар. политици", продължи той.

От друга страна обаче вина имало и самото актьорско съсловие, което според него, не било достатъчно активно през годините. 

А Ивайло Захариев добави: "Един актьор може да прави политика, защото политиката не е нещо, което е запазено за някакви политолози". Самият той подкрепял "Да, България", защото вярва, че има неща, които трябва да бъдат променени. 

"Виждам там хора, които са готови да действат", сподели Захариев. Той коментира и решението на актрисата Луиза Григорова, която отначало се кандидатира за депутат от "Да, България", а след това се отказа:

"Може би не си е дала сметка в какво се включва и не е била готова. Тя в момента е в снимачен период, а трябва наистина като се кандидатираш, да бъдеш отдаден. Тя не искаше да бъде само ПР".

Вижте пълния разговор: