България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сериозни пропуски и нарушения в социалното министерство няма, заяви Гълъб Донев

Служебният министър на труда коментира пред Bulgaria ON AIR ревизията на кабинета "Герджиков"

17.02.2017 | 09:03 Редактор: Жанета Нейкова
Сериозни пропуски и нарушения в социалното министерство няма, заяви Гълъб Донев

Проверката на обществените поръчки в Министерство на труда и социалната политика приключи. Сериозни пропуски и нарушения в тази сфера няма. Това заяви в студиото на "България сутрин" Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика.

Той коментира това по повод констатираните заключения на служебния кабинет след направената ревизия на всички министерства, която при встъпването си в длъжност Огнян Герджиков обяви, че ще извърши.

Тази сутрин президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов даде заявка в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че синдикатите няма да пропуснат възможността да участват при провеждането на мажоритарни избори. 

На въпрос какво е мнението му за това изказване, Гълъб Донев отговори: 

мало е случаи, когато различни представители на синдикалните или работодателските организации са влизали в парламента като народни представители и това не е нещо което буди притеснение. Ако това се случи голяма част от исканията на работниците биха могли да бъдат защитени от синдикатите."

Преди изборите на 26 март някои политически партии излязоха пред избирателите с обещания за увеличение на доходите. Донев коментира дали е възможно увеличение на заплатата и пенсията и без намесата на правителството.

"Увеличение на заплатата е възможна при положение, че синдикати и работодатели договорят реалните размери, според търсенето и предлагането", констатира той.

Темата за доходите извади на преден план положенето в здравеопазването. Водещият на "България сутрин" Симеон Белев припомни случая на самотна майка, която отглежда 27-годишния си син, страдащ от ментални проблеми. 

Като решение на случая с Рени, в каквато ситуация са и много други майки в България, служебният министър предложи:

"Нека се обърне към центровете в Радомир или Перник, които предлагат услуги, подходящи за нейния син. Те са безплатни делегирани дейности от държавата и няма център, който да има правото да откаже да помогне на Рени".