Първите стъпки на служебното правителство

Какво обещават ГЕРБ и БСП в програмите си

11.02.2017 | 17:40 Редактор: Васил Детелинов
Първите стъпки на служебното правителство

На служебния премиер Огнян Герджиков и на обществото им трябва кураж. Това заяви икономистът Илия Лингорски в предаването "Q&A с Клара Маринова". В служебния кабинет експертът вижда спокойствие и компетенция. По думите му за първи път служебен кабинет ще има нелеката задача да подготви председателството на ЕС през 2018 година. 

Политологът Любомир Стефанов също гостува в студиото на Клара Маринова и коментира работата на служебното правителство. Според него обществото ни няма кауза, около която да се обедини. По думите му липсва търпимост и прошка на различията помежду ни. Стефанов смята, че от "Балканската война" насам българите са без кауза. 

Във втората част на предаването участие взеха Александър Ненков от ГЕРБ и Георги Свиленски от БСП.

"Държавата е в правилния си път, все по-често й се чува думата в ЕС", коментира Ненков.

По думите му, когато се говори за големи енергийни проекти, първо трябва да има ясна финансова и икономическа обосновка. Според него днес обаче решението за повечето такива проекти е политическо, а не икономическо.

"В ГЕРБ има място за всички - млади, стари, образовани, с професии и без професии", каза Ненков по повод управленската програма на партията.

Той смята, че в предизборно време възраждащият се популизъм е проблем.  

БСП винаги е била лявата алтернатива в България. Това коментира Свиленски, по повод новото име на коалицията, която ще се яви на предсрочните избори. Според него през последните години в левицата винаги са отстоявали българските интереси пред чуждите.

Свиленски смята, че новите икономически и енергийни проекти трябва да бъдат съгласувани с ЕК, но да бъдат отстоявани от българските политици.

По повод управленската програма на БСП, социалистът коментира, че тя е широко обсъдена и добре подготвена с НПО, синдикати, браншови асоциации и граждани.

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Славка_Петкова-Марче
преди 7 години
Май на г. Любомир Стефанов има недостатъчно добри познания за българската история. Неточно е да се каже, "че от "Балканската война" насам българите са без кауза". Българите са имали кауза и повечето са били обединени около нея, но след Балканската война вече е имало определена част от обществото, която се е противопоставяла на общите интереси. Сега обаче наистина нямаме кауза. Сигнализирай за неуместен коментар