България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Аналогови родители на дигитални деца

Инициатива помага на децата да развиват уменията си в условията и изискванията на 21. век

15.02.2017 | 10:18 Редактор: Мария Аладжова
Аналогови родители на дигитални деца

"Може да не можем да подготвим бъдещето са децата си, но поне можем да подготвим децата си за бъдещето", е казал Франклин Рузвелт. Именно това цели инициативата DigitalKidZ на Фондация “Дигиталните деца”, за която в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR говориха Ивелина Атанасова, създател на DigitalKidz, и Ива Екимова, която е посланик на инициативата.

"DigitalKidz е едно място, където помагаме на аналоговите родители и учители да разберат по-добре дигиталните деца. Организираме ежегодно конференция, на която си говорим за тенденциите, както и обучения за деца. Следващото ни започва след няколко дни", обясни Ивелина Атанасова.

Тя е и създател на специална игра, която развива т. нар. "множествена интелигенстност" при децата, помагайки им да синхронизират работата между ляво и дясно полукълбо. 

"В училище няма как към текущия момент да възпитаваме деца, които са критично мислещи, защото тяхно основно задължение е да възпроизведат написаното в учебника. На пазара на труда се изискват съвсем различни неща. Всъщност това, което ние провокираме с играта, е да помогнем наистина на децата да развият уменията, които са необходими за 21. век".

А ПР експертът Ива Екимова допълни: Дигиталното пространство трябва да е място, от което ние родителите, както и учителите, да не се плашим, а да интегрираме едновременно в образователния процес и във възпитанието на нашите деца, защото то ни дава широк кръгозор и множество възможности да достигаме до различни точки на пленатата откъдето да получаваме като обратна връзка познание, недостъпно в аналоговото и офлайн пространството.

Вижте още: