България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проблемите с европарите за образование - предсказуеми

Някаква загуба на средства ще има и тя ще е от националния бюджет, коментира още служебният просветен министър проф. Николай Денков

14.02.2017 | 08:59 Редактор: Ирина Георгиева
Проблемите с европарите за образование - предсказуеми

Проблемите с плащанията по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" бяха предсказуеми. Това коментира служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков в предаването "България сутрин", по повод критиките на ЕК за управлението на европари от страна на МОН. 

"Има определени принципи и правила как се управляват средствата. Трябва да има разделяне на властите - кой дава парите, кой ги използва и кой го контролира. С навлизането на министър Кунева беше ясно, че тези правила няма да се спазват. Това, което стана, беше предсказуемо", поясни проф. Денков.

В ефира на Bulgaria ON AIR, той пожела да говори само с факти, а именно, "че много сериозно е нарушен специален принцип и регламент на ЕК" - това е станало със заповед на министъра на 5 юли 2016 г., която съвместява несъвместими функции по правилата на ЕС.

Някаква загуба на средства ще има и тя ще е от националния бюджет, прогнозира проф. Денков.

"В момента се използват средства от бюджета, но ако успеем да минем през тези препятствия по най-добрия възможен начин, ЕК след няколко месец ще започне да възстановява средствата, които сме представили. Загуби има, но в писмото на ЕК на няколко пъти много ясно е казано, че очакват при всяко следващото искане на пари да е посочена финансовата корекция, която ще бъде наложена от страна на одитиращия орган в България за това, което се е случило 2016 г.", добави още той.

Според служебния министър на образованието и науката оставките няма да решат проблема.

"Колкото до оставките аз съм поискал само една - на настоящия ръководител на управляващия орган и тя даже не е свързана с одитния доклад. Там причината е друга - хаос, създаден около Нова година с конкурса за Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност", заяви той.

Проф. Денков коментира още, че висшето образование е в застой за сметка на предучилищното и училищното. 

"Имаше законови актове, които е трябваше да бъдат приети май-юни 2016 г. за висшето образованието, но те не са започнати", обясни той и добави, че работата вече е започнала, но не даде гаранция, че за два месеца тя ще приключи.

Той все пак успокои, че студентите ще получат европейските си стипендии.

В областта на "Науката" нямаме документ, който да казва "това са целите", каза още проф. Денков. По думите му и това е приоритет на кабинета му.

Чуйте целия коментар в следващото видео: