България ще бъде глобена от ЕК

МОН ще се опита да спаси средствата от ЕС

13.02.2017 | 13:10 Редактор: Мария Аладжова
България ще бъде глобена от ЕК

Страната ни може да загуби 180 милиона евро, тъй като Европейската комисия е открила нередности в половината от 16-те  проверени проекта по оперативна програма Наука и образование.

Комисията е констатирала нарушения, както при звеното, което получава пари по проекти, така и при проверяващите изпълнението на проектите. Те са били под ръководството на бившия образователен министър Меглена Кунева. От служебното министерство на образованието предлагат на Европейската комисия четири варианта за разделение на функциите в МОН, за да не спрат евросредствата.

България все пак ще получи глоба за допуснатите пропуски, но стойността ѝ още не е ясна. Към момента програмата е замразена, а финансирането на вече започнали проекти, като европейските стипендии за студенти, се поема от националния бюджет.

Доскорошният министър на образованието Миглена Кунева коментира темата. Според нея, ако служебният министър изпълни препоръките, няма да се стигне до замразяване на пари. Тя допълни, че ако правителството не беше подало оставка, щяла тя да разреши проблема. Кунева съобщи още, че се отказва от битката за следващото Народно събрание.