България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Референдумът в Турция – преди края на извънредното положение

Бившият посланик на България в Турция Стоян Сталев коментира ситуацията в южната ни съседка пред Bulgaria ON AIR

13.02.2017 | 09:40 Редактор: Луиза Божинова
Референдумът в Турция – преди края на извънредното положение

Бившият посланик на България в Турция Стоян Сталев обяви в предаването "България сутрин", че референдумът в Турция ще се проведе още преди да е изтекъл срокът на въведеното извънредното положение, чийто край е на 19 април.

"Според мен това няма да промени гласуването", каза той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. "Сигурен съм, че допитването ще бъде в полза на конституционните промени, защото турското общество обича силната държава, сигурността и гаранциите за икономика, които дава една силна власт", допълни гостът.

На 16 април в Турция ще се състои референдум за конституционните промени, които предвиждат разширяване на правомощията на президента и елиминиране на поста министър-председател.

Сталев не смята, че има съществени рискове за нашата страна и за Европа като цяло от процесите, които текат в Турция.

"Референдумът създава една силна президентска република, в ръцете на държавния глава ще влязат големи правомощия - той вече ще може да бъде лидер на партия", коментира още бившият ни посланик.

Предвижда се още президентските и парламентарните избори в Турция да се провеждат едновременно и дори да бъдат с еднакъв мандат от 5 години.

"Фигурата на министър-председателя ще отпадне през 2019 г, когато ще бъдат първите такива избори", поясни Сталев пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на замразените преговори за присъединяване на Турция към ЕС, дипломатът настоя, че след като има определени европейски критерии, те трябва да бъдат съблюдавани от всички държави, които искат да се присъединят.

Във връзка с това, че Турция иска да съди бившия граничен полицай Михаил Цонков, който през 2008 г. застреля турски бракониер в наши гранични води, но беше оправдан за убийството, не само от българския, но и от Европейския съд, Сталев каза:

"Нашето правосъдие си е казало думите и съответно ние следва да не уважаваме подобни искания на чужда държава."

Целия разговор вижте във видеото: