Наш граничар с призовка от Турция заради прострелян бракониер

Инцидентът е станал през 2008 г. край Резово

10.02.2017 | 14:27 Редактор: Ирина Георгиева
Наш граничар с призовка от Турция заради прострелян бракониер

Български граничар с призовка от Турция заради прострелян бракониер през 2008 г. край Резово. Михаил Цонков е получил призовка от Районен съд Бургас да се яви на 21 март за връчване на обвинителен акт, свързан с предстоящ процес в Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели.

Годината е 2008 г., месецът е април. Турска гемия е прихваната в наши териториални води да лови калкан. Рибарите не се подчиняват на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка. Граничарите се прехвърлят на борда на гемията, където срещат отпор от страна на турските рибари. След последвала схватка единият от бракониерите е прострелян от куршум от автоматичното оръжие на Михаил Цонков. 

При последвалия процес българският граничен полицай е оправдан на две инстанции и делото срещу него е прекратено. Прокуратурата е преценила, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му, защото те са действали в изпълнение на служебните си задължения. 

Девет години по-късно Цонков получава призовка от турски наказателен съд. 

"Призовката е от турския наказателен съд в гр. Къркларели. Призовават ме мен и тримата ми колеги като обвиняеми по дело, което е приключило в България преди 7 или 8 години с оправдателна присъда. Сега това дело се връща отново от чужда страна", обясни Михаил Цонков.

Днес призовки получиха и неговите колеги - Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов. Досега те са били свидетели по делото, сега са обвиняеми.

"Не знам. Шокиран съм, изненадан. Не знам какво да кажа. Дали очаквам подкрепа от държавата? Надявам се", каза Живко Петров.

"Мисля, че има държава и ние ще разчитаме на държавата. Ние сме си свършили работата перфектно. Нямам никакви угризения, така че надявам се всичко да мине, както трябва", добави Николай Костов.

Призовката не е свързана с процедура по екстрадиция на Цонков, но не е изключено на по-късен етап турската страна да поиска и екстрадиция на обвиняемия. 

Бащата на Михаил, Пенчо Цонков има свое обяснение за получената призовка . 

"Това е едни вид леко предупреждение на всички, които изпълняват задълженията по охрана на българската граница , какво може да се случи , ако се опитат да спрат и да си изпълнят задълженията да спрат бежанците", смята Пенчо Цонков.

На 21 март, когато бъде връчен обвинителния акт, ще стане ясно какво е точно обвинението срещу ексграничния полицай.