България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Служители даряват средства в името на добра кауза

Фондация "Bcause" е първата, която въведе дарителство по ведомост

09.02.2017 | 09:54 Редактор: Луиза Божинова
Служители даряват средства в името на добра кауза

Вече пет години дарителството е навик в една на пръв поглед обикновена софтуерна компания със 160 служители.

Повече от половината работещи във фирмата отделят част от заплатата си в името на добра кауза. А събраните суми и изборът на каузи е в ръцете на самите служители.

Вижте:

Темата беше коментирана и в предаването "България сутрин". В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев директорът на Дарителски програми на фондация "Bcause" Яна Рупева обясни, че повече от 15 години предлагат възможност на компаниите да въвеждат програми за ангажиране на служителите с добри каузи.

"Тази година е шестнадесетата, в която предлагаме дарителство по ведомост като механизъм, който компаниите да използват във вътрешните си програми и да даряват редовно за важните за тях каузи", сподели тя.

Радина Ралчева, която е член на Управителния съвет на Българското дружество за връзки с обществеността, подчерта, че това е първата фондация, която е въвела дарителство по ведомост.

"Това означава, че ако вие имате компания, в която работят 200 човека, хора от фондацията идват при вас и ви казват, че имат определен набор от каузи и всеки служител може да реши ежемесечно да заделя колкото прецени от заплатата си, които автоматично се очисляват и отиват в сметки по кауза, която той си е избрал", обясни Ралчева.

Тези сметки се управляват от фондацията и в края на всяка година събраните пари биват дарявани на съответните организации за чиито каузи са събирани.

Рупева посочи, че процесът има два аспекта, като единият е свързан с работата на професионалистите в компаниите. "Там има хора, които са комуникатори и се занимават с управлението на човешките ресурси. Ако те не вложат знанието и желанието си, тези програми обикновено не тръгват добре и много бързо затихват", поясни тя.

На въпрос как приемат служителите това, Ралчева сподели, че според нейните наблюдения хората, които не взимат най-високите заплати са едни от най-постоянните и ангажирани дарители - и на доброволчески труд и време, и на средства.

"Тук е ключово да се видят резултати. Голямата заслуга на фондацията е, че успява да покаже връзката между парите, които хората са дарили и резултатите от това", коментира още тя пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: