България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Прави ли политическа чистка служебното правителство?

Централната власт променя баланса, БСП се готви да управлява, смятат политолози

09.02.2017 | 07:50 Редактор: Тодор Петров
Прави ли политическа чистка служебното правителство?

Над 20 административни шефове бяха сменени от служебното правителство само през вчерашния ден. 14 от тях са областни управители, за които според кабинета има съмнения за участие в контролиран вот. 

Политологът Петър Чолаков каза в "България сутрин", че голяма част от новоназначените областни управители са свързани с БСП и НДСВ. Той е на мнение, че централната власт се опитва да промени баланса по места в своя полза, а БСП да обърне играта в своята посока.

"Тези сигнали витаят в пространството или има конкретна информация?", попита той и продължи:

"Румен Радев с решението си за този служебен кабинет изглеждаше, че иска да формира добре балансирана изпълнителна власт. Сега виждаме другата страна на монетата - става въпрос за борба за власт."

Политологът Любомир Стефанов отбеляза в студиото на Bulgaria ON AIR, че смяна на областните управители в този момент е равносилна на смяна на Избирателния кодекс седмица преди изборите. 

"Когато използваш изпълнителната власт, за да манипулираш изборите, нищо друго не правиш освен да манипулираш гражданите", коментира той и добави, че БСП се подготвя отново да управлява, но не показва еволюция. 

Според Стефанов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се опитва да жонглира с обществените нагласи и партията му ще проведе кампания, която иронично ще омаловажи всяко от изказванията на Корнелия Нинова.

Политолозите в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев коментираха и коалициите, които ще се явят на предстоящите парламентарни избори.

"В последния момент беше изигран кален номер на "Да, България" с опит да бъде провалена регистрацията на партията, но това има по-скоро бумерангов ефект", посочи Петър Чолаков и добави, че партньорството с ПП "Зелените" е нормално.

За него е интересна коалицията между ДОСТ и НПСД, която по думите му е коалиция на индивидуалното спасение.

"Това са две сили, които не крият симпатиите си към режима на Реджеп Ердоган. Нормално е партии, които получават вдъхновение от Анкара, да действат съвместно", каза още той.

Любомир Стефанов добави, че БСП прекроява коалицията според своите виждания. Той е на мнение, че се очертават странни коалиции и даде пример с "Обединени патриоти". 

"Тестът ще бъде участие в управление, тогава ще видим колко са стабилни", каза Стефанов.