България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Има намаление на фини прахови частици през последните дни

През изминалата седмица бяхме свидетели на доста високи стойности, но те не са били 8 пъти над нормата, обясни Румяна Гълъбова

07.02.2017 | 09:24 Редактор: Ирина Георгиева
Експерт: Има намаление на фини прахови частици през последните дни

През изминалата седмица бяхме свидетели на доста високи стойности на фини прахови частици, но не са били 8 пъти над нормата. Увеличенията бяха в диапазон 4,5-5 до 6 пъти над нормата. Това коментира старши експерт Румяна Гълъбова от Изпълнителната агенция по околна среда в предаването "България сутрин".

"В момента количеството на прахови частици е 44 микрограма на куб. метър. Това е моментна стойност, а апаратурата работи на непрекъснат 24 часов режим и се получава една средна денонощна концентрация от 0 до 24 часа, което се сравнява със средноденонощната норма и едва след като изтече денонощието може да се каже дали е превишена нормата или не", обясни Гълъбова.

8-10 пъти над нормата са били моментни стойности, подчерта експертът. По думите й превишенията, които са регистрирани, са от порядъка 5-6 пъти над нормата и тази информация се публикува на страницата на Агенцията в ежедневен бюлетин за предходното денонощие и е публично достъпна.

"Данните от последните няколко дни показват, че има намаление на фини прахови частици и това се дължи на промяната на метеорологичните условия. Появата на вятър дори с 1 м/сек веднага разсея мъглата, тъй като тя беше причината за задържане на праховите частици ниско долу в атмосферния слой", обясни още тя.

Замърсяването с прахови частици е основният проблем за качеството на въздуха и има силно изразен сезонен характер, посочи още Гълъбова. По думите й най-голямо е замърсяването през отоплителния сезон и се дължи на изгарянето на битови, твърди и течни горива. 

"Това съчетано с неблагоприятните метеорологични условия, които създават ефекта на задържане на частиците долу ниско в приземния слой водят до такива високи стойности, но са моментни. Характерни са за зимния сезон, а през лятото няма такива концентрации", заяви още Гълъбова.

"Изпълнителната агенция по околна среда разполага с шест автоматични измервателни станции, които са позиционирани в кварталите - "Дружба", "Младост", "Павлово", "Хиподрума", "Надежда" и стойностите за нивата за замърсяване се получават за тях, но те са съизмерими за всички квартали на града", добави тя.